Søndag den 16. august blev vi beriget med 10 skønne hvalpe. I fødekassen ligger der nu 4 flotte drenge og 6 smukke piger. Det var en lang fødsel på en af årets varmeste dage, men Imani klarede det SÅ flot. Med ro og stor selvfølgelighed tog hun imod sine små hvalpe og der er ikke andet at sige end, at hun er den perfekte hundemor.

Alle kommende hvalpeejere er nu kontaktet – og hvor er det bare en stor fornøjelse at høre jeres glæde ved, at en Thukela hvalp skal berige jeres liv. Vi måtte desværre også skuffe et par stykker, hvilket aldrig er sjovt, men vi håber på, at Kali i foråret kan bibringe os et D-kuld og dermed opfylde flere Ridgeback drømme.

Vi har besluttet os for, som annonceret på Facebook, at vores D-kuld bliver vores første Puppy Culture kuld. Puppy Culture er et socialiserings- og trænings værktøj, som er med til at understøtte hvalpens udvikling. Vi har tidligere brugt de fleste af elementerne fra Puppy Culture, men selve programmet er mere struktureret.

I den neonatale fase, fra 0-14 dage, skal de små hvalpe ligge og suge noget mælk i sig. Samtidig er det også i denne periode, at hvalpenes nervesystem udvikler sig og vi kan få indflydelse på både, hvordan og hvor udviklet det ender med at blive. En lille hvalps hjerne er åben for påvirkninger og dette udnytter vi bl.a. når vi påbegynder brugen af biosensor programmet “Early Neurological Stimulation”(ENS). Et progtram som vi også har brugt på vores B- og C- kuld.

Research viser(på flere arter end kun hunde), at hvis nervesystemet stresses i let grad over ganske kort tid, vil det støtte hvalpen i at få positive fordele resten af sit liv. Hvalpen vil opnå større modstandskraft i forhold til generel stresspåvirkning, hvilket betyder at den vil kunne klare større doser af stress uden, at nervesystemet reagerer negativt. Den vil også have større modstandskraft overfor f.eks. sygdom, bl.a. fordi hjertet påvirkes til at slå hårdere og stærkere i den tidligere alder. “Vinduet” for at udføre ENS er fra 3.-16- levedag og kun i denne periode vil det have den ønskede effekt.

ENS er udviklet af den amerikanske forsker Carmen Battaglia. Programmet anvendes til mange typer af hunde, bl.a. hunde som skal bruges som bombehunde, narkohunde og militærhunde. Da programmet generelt udvikler nervesystemet i en positiv retning, så kan det bruges til alle hunde med et positivt resultat.

De fem punkter i ENS skal udføres dagligt imellem 3-5 sekunder. Det første punkt er TAKTIL STIMULERING, hvor hvalpen kildes mellem trædepuderne med en vatpind. berøringen påvirker og vækker det neurologiske system, så hjernen vågner og gør sig klar til stimulering/påvirkning. Det andet punkt er HOLDE HOVEDET OPPE, så blodet strømmer fra hjernen. Nervesystemet reagerer ved at bede hjertet om at pumpe hurtigere og hårdere, for at kompensere for den mindre blodmængde og dermed få pumpet mere blod til hjernen. Tredje punkt er HOLDE HOVEDET NED for at få blod til hjernen og få nervesystemet til at reagerer på ny. Nervesystemet forsøger at ændre på tilstanden, som er en ny og omvendt problematik, i fht. punkt to, som nervesystemet skal forholde sig til. Det fjerde punkt er LÆGGES PÅ RYGGEN som hverken er behageligt eller naturligt for hvalpen. Den vil naturligvis forsøge at undvige stillingen, hvilket igen udfordrer nervesystemet. Det sidste og femte punkt er PLACERE HVALPEN PÅ ET KOLDT UNDERLAG, hvor poterne skal berøre underlaget og nervesystemet reagerer på temperatur forskellen mellem underlag og kropstemperatur og dermed kommer nervesystemet på overarbejde.

Det skal kraftigt understreges, at hvalpene selvfølgelig bliver observeret undervejs og hvis de viser de mindste tegn på at “overreagere”, så stopper vi. Hvis hvalpene viser de mindste symptomer på sygdom eller utilpashed, så udføres programmet heller ikke.

Imani på dag 56
Hr GrønSå gik den første uge